Schema för barns födelsedag - gästerna kommer att älska det!
09 juni 2016, Av Trine Kolding, författare och Danmarks ledande tidsexpert.
I förra nyhetsbrevet skrev jag om mitt besök hos barnfamiljen som vann två timmars familjecoachning i 2015 års Family Weekly Plan of the Year. Här har du 11 tips som hjälper dig att få en bättre nattsömn. Den här gången får du tips inför ett barns födelsedag.
Familjens äldsta barn är på väg att fylla år och just mamman vill gärna ha en konkret färdplan inför det kommande barnets födelsedag. Självklart gjorde hon det! Den här är från mina tvillingpojkars åttonde födelsedag:
Vi har mycket god erfarenhet av att visualisera ett program för födelsedagsfesten. Innan gästerna kommer har vi både skrivit och ritat programmet på en stor bit kartong. Särskilt ritningarna gör det tydligt och lätt att komma ihåg för barnen. De flesta barn gillar att veta vad som ska hända och att det finns en viss struktur.
När alla har kommit samlas vi och går igenom programmet. Om barnen är gamla nog att läsa, ber vi dem hjälpa oss att läsa punkterna högt. Efteråt hänger vi upp den på en synlig plats så att alla kan se vad som ska hända de närmaste timmarna.
Programmet – punkt för punkt
1. Topphemliga bullar med frågesport:
Helt vanliga födelsedagsbullar men med en inbakad överraskning.
I varje bulle ligger en vikt lapp (vi använde bakplåtspapper och skrev med en penna) med ett ord och en siffra. Barnen fick helt enkelt höra att det var något väldigt hemligt med bullarna och de fick ta reda på vad själva. Efter en kort tid upptäckte de första att en lapp hade bakats inuti bullen med följande:
1. Ett nummer (1-5)
2. Ett ord
När alla hade ätit upp sin bulle (och inte också lappen, som en råkade göra! :) fick de samlas i grupp med de som hade samma nummer.
I grupp 1 hade varje barn en lapp med ett ord, som de nu fick ta reda på hur de skulle sätta ihop till en fråga, till exempel: Vad - är - namnen - på - de - två - kaninerna? Likaså hade de andra grupperna ord som tillsammans bildade en fråga.
De 5 frågorna var en frågesport om födelsedagsbarnet som grupperna fick svara på.
En liten trickfråga:
Hur gammal är Mikkel? Gruppen svarade givetvis åtta år, men egentligen fyllde han inte åtta förrän helgen därpå.
Verksamheten beskrivs även i boken "Legende let" tillsammans med receptet på några goda födelsedagsbullar.
Det var ett roligt sätt att börja födelsedagen samtidigt som man stillade barnens värsta hunger.
Tillägg till punkt 1.
Känner du Rasmus? Ett år gjorde vi även ytterligare en frågesport med frågor om födelsedagsbarnet. Frågesporten bifogas som inspiration och för att spara tid: Då kan du bara ändra formuleringen. Självklart handlar det om att ha de mest korrekta!
2. Vispad grädde:
En legendarisk aktivitet för våra barns födelsedagar, som garanterar att festen blir en hit. Vi blir nog aldrig av med det här spelet om det är upp till barnen!
Här är vad du behöver göra:
1. Skaffa en träskiva som är stor nog att du kan stå bakom den och täckas.
2. Skär ett hål för huvudet.
3. Måla på målet – det är detaljerna som fullbordar upplevelsen för barnen.
4. Köp muffinsformar (t.ex. 4 st) pr barn. Viktigt: Välj några som är mjuka i materialet, annars kan det vara svårt att träffa. De på bilden är från Super Brugsen och ganska billiga.
5. Se till att du har rikligt med vispad grädde. Billigast att vispa själv, men mycket lättare att använda burkskum. Finns i alla stormarknader. Vi använde 3 1/2 burkar till 20 barn med 4 muffinsformar vardera fyllda med vispgrädde.
6. Barriär: Se till att barnen är bakom något - ett rep, en bom, vad som helst kan användas. Annars går de närmare och närmare.
7. Förklara reglerna noggrant - t.ex. att det inte är tillåtet att gå bakom tallriken och kasta direkt på honom eller henne i hålet (på tal av erfarenhet!) och berätta hur många kast de har. Du kan se våra regler på bilden.
8. Har du tur: Det tar ca. tre tvättar för att få rent hår igen!
9. Nu är du redo för en aktivitet som kommer att efterfrågas år efter år.
3. Packa upp presenter:
Vi använder spelet "Flaskan pekar på" för att undvika diskussioner om vems present som ska öppnas först. Födelsedagsbarnet snurrar flaskan och den som flaskan pekar på ger sin present.
4. Tårta
5. Fritt spel:
Det brukar finnas ca. 20 minuter kvar till fritt spel, och det passar riktigt bra.
6. Godispåsar:
Inför födelsedagen gör vi ett exempel klart på bordet som visar hur mycket och vilken kombination av godis som ska vara i påsarna. Sedan blandar pojkarna påsarna själva. Ibland har de bjudit över bästa vännen, en timme innan gästerna kommer, och då hjälper de varandra. Det är ett bra sätt att sysselsätta det blivande födelsedagsbarnet.
Vi har köpt en låda med de inte så stora godispåsarna (ingår i själva programmet) - så det ser ut som fler. Många godispåsar idag är så stora att även om man stoppar i sig mycket godis så ser det ändå inte ut som mycket. Optiskt bedrägeri är vägen framåt!
Sluta medan doktorn är bra
Ännu ett bra tips! Vi har medvetet minskat längden på barnfödelsedagar från tre timmar till två. Vår erfarenhet är att den sista timmen ofta är lite lång att ta sig igenom – både för vuxna och barn. Barnen har varit exalterade inför evenemanget och nu får alla sitt lystmäte på intryck, lek, buller mm.
Efter att vi började på två timmars födelsedagar har vi inte haft några diskussioner eller större utbrott bland barnen. Tvärtom har alla åkt hem glada och belåtna och vi kan duscha efter vispgrädden!
Njut av.
Många hälsningar, Trine på trinekolding.dk och Anne på Ugeplan.dk :)
Vill du få dessa artiklar automatiskt?
Klicka här och anmäl dig till Ugeplan.dk:s nyhetsbrev, där du får serveras artiklar om familj och tid varje månad!