För dig som inte får din nattsömn
10 maj 2016, Av Trine Kolding från trinekolding.dk.
Författare och Danmarks ledande tidsexpert. Du kan läsa mer om Trine här!
Nyligen besökte jag familjen med barn som vann två timmars familjecoachning i 2015 års familjeveckoplan.
Med två heltidsjobb och tre små barn, inklusive en uppsättning tvillingar, har de, precis som många andra barnfamiljer, en hektisk vardag. Lägg därtill att alla tre barn har periodiska sömnstörningar.
Jag har så mycket sympati och förståelse för föräldrar som inte får sin nattsömn, då jag har känt på egen hand vad ständiga avbrott i sömnen gör med ens minne, energi och inte minst immunförsvaret!
Jag är ingen expert, men jag har 10 års praktisk erfarenhet av sömnsvårigheter
Jag är absolut ingen expert på hur man får sina barn att sova. Men som mamma till två 10-åringar som har svårt att sova har jag testat ALLT. Gemensamt för alla strategierna är att de fungerar. Periodvis.
Jag har efterhand lärt mig att det är bra att ha olika metoder att välja mellan. Vissa perioder fungerar en metod, andra gånger behövs något annat.
Här får du, i oprioriterad ordning, vad som fungerar hos oss:
- Den hårda metoden "God natt och sov gott" (du måste dock vara helt överens innan du börjar)
- Sov i ett separat rum med det ena eller det andra barnet
- Eller ha en madrass liggande under vuxensängen, som snabbt kan dras ut. Speciellt för de som inte sover bra med barn i sängen.
- Dela upp nätterna i skift med min man så att vi båda är garanterade en viss sömn
- Meditationer för barn
- Kroppsskanningar för barn
- Mild massage
- Total mörkläggning av hela 1:a våningen (det räckte inte med att mörka barnrummet, då de föredrar att sova med dörren öppen)
- Avslappningsmusik
- Och till sist skriket och skriket när filmen gick sönder! Naturligtvis hjälper den sista metoden inte spår, men kan vara resultatet av långvarig ackumulerad frustration.
Ett bra tips vi fått från "Tvillinghandboken" är:
Och du behöver inte ha tvillingar för att behöva dessa två tips!
Saker jag önskar att jag hade vetat – som jag har turen att kunna dela med mig av nu
För fyra år sedan kom jag i kontakt med en arbetsterapeut specialiserad på barn med känselstörningar.
Vår ena son har en autismdiagnos och för många barn med utvecklingsstörning jobbar sinnessystemet övertid. Med hjälp av en sensomotorisk profil hjälpte hon oss att ta reda på vilka av hans sinnen som var mest utmanade och vad vi konkret kunde göra för att hjälpa honom att minska besvären.
Bland annat. vi testade både en kulkudde och en kedjekudde. Det är speciella täcken med antingen kedjor eller kulor som väger något mer än vanliga täcken. Tyngden och den speciella konstruktionen ger en känsla av att vara omsluten och trygg samtidigt som täcket hjälper till att lugna och stimulera barnets sinnen.
Du kan läsa mer om täckena här!
Båda våra barn har nu en bollkudde och effekten är inget mindre än fantastisk. När de sover med täcket blir nattsömnen både bättre och längre. Det kan fortfarande finnas "dåliga nätter". Det är inte ett mirakelmedel som på magiskt sätt tar bort alla problem. Men för det mesta är effekten väldigt tydlig.
Kroppens naturliga sömnhormon
På en föreläsning fick vi för första gången höra om melatonin i tablettform.
Till vår stora förvåning visade det sig att många barn som är känsliga och/eller har sensoriska utmaningar har sömnproblem. Vad jag önskar att jag hade vetat det för flera år sedan!
Melatonin är kroppens eget naturliga sömnhormon och det går att få recept på preparatet om ditt barn haft sömnstörningar under en längre tid.
Observera att du inte behöver vara känslig eller ha en utvecklingsstörning för att ha svårt att sova. Många barn utan diagnos har ibland svårt att sova. Sömnproblem är helt enkelt vanliga bland barn med t.ex. autism, ADHD mm.
Det fungerar för oss - vad fungerar för dig?
Total mörkläggning kombinerat med små mysljus runtom, ganska fasta läggtider, inget ljus från skärmen en timme innan läggdags, bolltäcken, melatonin och periodiska övernattningar hos mamma och pappa är det som funkar för oss. Vad fungerar för dig?
Många hälsningar, Trine på trinekolding.dk och Anne på Ugeplan.dk :)
Vill du få dessa artiklar automatiskt?
Klicka här och anmäl dig till Ugeplan.dk:s nyhetsbrev, där du får serveras artiklar om familj och tid varje månad!