Daglig planering som fungerar!
22 augusti 2017
Jag vet! Vissa känner sig kvävda vid tanken på struktur och planering.
Håll det enkelt!
Vi behöver bara planera i den mån vardagen blir enklare och mer hanterbar.
Här kommer ett antal tips på hur du kan arbeta med vardagsplanering som fungerar.
Den stora översikten
Som de flesta barnfamiljer har vi mycket vardagslogistik. Det krävs överblick, struktur och planering för att få arbete, skola, fritidsaktiviteter, lekträffar, träning etc. att gå samman som en högre enhet.
Att skapa en överblick kan göras relativt snabbt genom att gemensamt skriva ner alla fasta uppgifter och återkommande möten, dela upp arbetsuppgifterna mellan familjemedlemmarna och skriva in hela uppgiften i någon form av planeringsverktyg.
Veckokalender, gemensam Google-kalender, piktogram eller annan form av överblick är en enorm hjälp för att göra dagen, veckan och månaden visuell för både unga och gamla.
Två planeringsverktyg som skapar överblick och struktur
Hemma har vi två planeringsverktyg:
1. En gemensam Google-kalender, som min man och jag gemensamt uppdaterar. Här skrivs alla kommande möten, deadlines och saker som behöver göras in, så att vi inte behöver använda hjärnkapacitet för att komma ihåg att vi ska på bröllop i november, eller att vår son ska ha lekgruppen på besök nästa månad.
2. Vi har översikten för den kommande veckan tack vare vår kalender från Ugeplan.dk. Den hänger i vårt grovkök och är tillräckligt stor för att vi enkelt och snabbt ska kunna bilda oss en överblick över familjens avtal och skyldigheter den kommande veckan.
Alla fasta möten och saker vi behöver komma ihåg är markerade med en viss färg och ligger kvar vecka efter vecka. Bokningar som födelsedagar, lekdatum och att komma ihåg tårta för lektionstid är markerade med en annan färg och raderas när veckan är över.
Dricks! Den som får informationen uppdaterar systemet
Huvudregeln är att om jag läser om en kommande klassfest på föräldraintra så är det jag som uppdaterar kalendern. Om min man får en inbjudan fast i handen när han hämtar barnen är det han som skriver datumet.
Vi får våra behov av planering täckta på våra arbetsplatser och om vi skulle stå ensamma med ansvaret för hela familjens logistik skulle våra hjärnor snabbt kollapsa.
Frukostmöte
Löpande planering behöver inte vara tråkigt. Vi har nyligen introducerat ett familjemöte på söndagsmorgonen.
Mötet har två syften: att prata om hur vi har det och hur vi har det i familjen och att planera den kommande veckan.
Vi försöker hålla mötet så informellt som möjligt. I praktiken gör vi lite extra av frukosten och börjar äta. Efter det tar vi upp relevanta ämnen. Alla kan komma med förslag på vad vi ska prata om.
Exempel på ämnen från våra morgonmöten:
• Hur pratar vi med och med varandra?
• Vad ska vi göra på ditt barns födelsedag?
• Hur organiserar vi hundpromenad i förhållande till nya skolscheman?
• Vart ska vi på semester härnäst?
• Varför är det nu vi hjälper varandra med arbetsuppgifterna och hur ser vi till att det blir gjort?
• Bör mängden fickpengar ökas? (Gissa vad våra barn tyckte om den saken!)
• Vem gör vad under den kommande veckan?
När morgonmötet är över uppdateras veckoschemat och sedan är vi redo för ytterligare en vecka med familjen mer eller mindre under kontroll.
Lycka till med planeringen!