Missa inte mer!
12 oktober 2016, Av Trine Kolding, författare och Danmarks ledande tidsexpert.
På min kontorsdörr hänger en viktig påminnelse:
En artikel av den allestädes närvarande psykologiprofessorn Svend Brinkmann, som brast genom bokväggen med storsäljaren "Stå fast" om att ta på sig nej-hatten och sparka sin självutvecklingscoach.
Hans viktigaste nyårsbudskap i Politiken den 2 januari var:
"Låt oss missa något mer under 2016".
Han hänvisar till konceptet FOMO, Fear Of Missing Out , som är en grundläggande rädsla för att missa.
I vår iver att få allt med "... försöker vi maniskt fylla alla möjliga intensiva, spännande och varierande upplevelser i livet, eftersom vi tror att det är upplevelserna som ger livet värde."
Problemet är att varje gång vi fyller i en upplevelse väljer vi samtidigt en massa andra alternativ och ur detta uppstår oron för om vi nu har gjort rätt val.
Jag känner väl igen känslan. Önskan att kunna klona mig själv. Ibland för att jag vill ha flera saker samtidigt. Andra gånger för att jag inte vill göra omgivningen besviken genom att säga nej.
När andra människor har gjort sig besväret att sätta ihop ett evenemang och samtidigt vill dela det med mig, ja, jag har inget emot att tacka nej till inbjudan.
Stressar vi våra barn?
Är det inte bara ytterligare ett uttryck för en bortskämd "Fritt val på alla hyllor"-generationens lyxproblem?
Kanske, och jag tycker absolut inte synd om varken mig själv eller andra för att jag har många möjligheter till härligt sällskap och härliga upplevelser.
Faktum är dock att när vi upplever en obalans mellan den tid vi har till förfogande och de saker vi måste och vill uppnå, handlar det inte bara om oss själva.
Våra barn är föremål för vår kalenderplanering och vi riskerar att plantera en onödig stressfaktor i deras liv genom att förvänta oss en hög aktivitetsnivå.
Vi måste också komma ihåg att barn märker och kopierar vårt beteende. Om vi inte är särskilt medvetna om hur vi själva hanterar FOMO (och smart skola) kan vi enkelt föra ett budskap vidare om att det är viktigt att alltid vara aktiv och fel att göra ingenting.
Det är inte bara föräldrarna som trappar upp verksamheten
Jag upplever även förväntningar från omgivningen på en hög aktivitetsnivå i barnfamiljen. Jag har aldrig blivit inbjuden till så många evenemang som efter att mina barn började i skola och dagis.
Jag tvivlar inte på de positiva avsikterna från arrangörernas sida, utan nämner helt enkelt som exempel att det inte bara är föräldrar som är ambitiösa å sina barns vägnar.
MOOM: Låt oss starta en Miss Out on More-rörelse
Vi som samhälle måste bli bättre på att gå miste om mer, och det enklaste stället att börja är hos oss själva.
Kom igen, låt oss starta en MOOM-rörelse där det är supercoolt och avundsvärt att inte göra någonting, vara uttråkad, ruttna med tiden, se gräset växa. Där vi lär våra barn att 'vara' är minst lika viktigt som att 'göra'.
Där vi hjälper våra barn att märka hur de mår och vad de vill, istället för att behöva hinna till fyra evenemang på en helg.
Så vad har du och din familj att sakna den kommande tiden?
PS!
En klassisk dejtkväll i familjen med små barn...
På mitt kontor hänger också en annan viktig påminnelse från min favoritillustratör och satiriker Maren Uthaug, som återigen träffar plötsligt med sin teckning av en typisk dejtkväll.
Åh, vad jag vet det! Och istället för att slå mig själv över huvudet med allt jag borde göra/vara/tänka/säga, så nickar jag bara och tänker:
1. Hur bra jag är på att missa saker.
2. Ibland har sömnen bara första prioritet!
Många hälsningar, Trine på trinekolding.dk och Anne på Ugeplan.dk :)
Vill du få dessa artiklar automatiskt?