15 roliga aktiviteter för sommarlovet
07 juli 2016, Av Trine Kolding, författare och Danmarks ledande tidsexpert.
Sommarlov är lika med nöje, avkoppling och tillräckligt med tid. Ibland så mycket tid att barnen börjar bli uttråkade.
När jag och min syster klagade som barn var vår mammas svar alltid: "Intelligenta människor har inte tråkigt" eller "Det är hälsosamt att ha tråkigt".
Slutsatsen måste bli att jag var både ganska dum och ganska sansad! Herregud, jag hade tråkigt ibland under sex veckors sommarlov vi hade eftersom vår mamma var lärare.
Jag säger inte att barn inte kan ha tråkigt. Men som föräldrar är det nu skönt att kunna dra en rolig lek eller aktivitet ur hatten då och då.
1. Journalist eller instruktör för en dag (från 4-5 år)
Du kan använda iPaden till många andra saker än att spela.
Filmredigeringsprogrammet iMovie är gratis på nyare iPads och ett genom tiderna verktyg för att spela journalist eller regissör för en dag. Med möjlighet att skapa texter och spännande övergångar samt infoga ljudeffekter, musik och tal får barnen möjlighet att göra roliga och kreativa filmer och inslag om sin semester, vardag eller annat.
2. Hitta skatten med Geocaching (från 4-5 år)
Geocaching är en världsomspännande skattjakt som du kan delta i var du än är.
Med hjälp av en App kan du jaga små skatter som andra geocacher (eller jägare) har sparat och spårat i Appen. Vissa skatter är lätta att hitta, andra något svårare. Med hjälp av appen får du platsen för gömda skatter i området du befinner dig i.
Det enklaste sättet att komma igång är att registrera sig Geocaching.com . Här hittar du också vägledning om de enkla regler som måste följas. Kom ihåg att du även kan spara skatter själv och skapa dem i appen.
Varning! Du kan bli helt biten av det och det slutar med att du tränar mycket!
3. Gissa en detalj (från 2 år)
Ett annat roligt spel att spela med din telefon eller surfplatta är att ta bilder på saker på nära håll. De andra deltagarna ska nu gissa var detaljen kommer ifrån.
Kan du till exempel gissa denna detalj:
Svaret hittar du längst ner i nyhetsbrevet.
4. Testa mig här och där (från 5 år)
På biblioteket stötte jag på den här lysande boken: "Den stora frågesportboken". Med 2 500 olika frågor finns det frågesporter för varje tillfälle.
Boken är uppdelad i 100 olika ämnen, var och en med 25 frågor till familjen om allt från djur, sport, tecknade serier och bluff eller fakta till böcker, årtal och fotboll.
Boken är från 1997 och därmed inte helt aktuell på barnfilmer, musik mm. Däremot finns det gott om bra frågesporter som barn i olika åldrar kan delta i. Samtidigt är det ett bra tillfälle att lära sig roliga ord, till exempel: Vad är en fis?
a) En vit get
b) En fisk
c) En blek person
Boken är också idealisk om de vuxna vill tävla mot varandra.
5. Mat och godis på eld (från 3 år)
Bland mina goda minnen från min tid som scout finns att sitta runt elden. Oavsett om det var eftermiddag eller kväll, om det blev bröd, soppa eller bakade bananer med choklad över elden, så var det bara essensen av närvaro och mys.
Matlagning på eld kräver ingen stor eldstad. Vi använder en ganska vanlig eldfat, några tändnings- och tändbriketter.
Favoriten just nu är rostade marshmallows. Kom ihåg att de bara har väldigt kort tid!
6. Vattenkanaler i leran – eller sanden (från 2 år)
Vatten har kunnat förtrolla barn i timmar varje dag.
När jag bad min 10-årige son att komma med idéer till det här nyhetsbrevet var 'Puddled canals' det första han skrev på listan.
Vi pratar om att skapa geniala kanalsystem, där antingen regnvatten eller havsvatten kan rinna igenom. Verktyget kan vara allt från en enkel pinne till spadar, krattor och annat som kan göra fördjupningar i lera eller sand.
7. Begrava varandra (från 2-3 år)
Nu när vi är vid sanden kan ni också ha mycket tid att lägga ner på att begrava varandra. Lera rekommenderas inte för denna aktivitet!
Här har pappan begravt sina barn i hopp om att få lite lugn under semestern.
8. Förvaringslådor för dina strandfynd (från 4-5 år)
Efter en dag på stranden har du säkert hittat en hel del vackra stenar och strandskal. Men var ska de bo?
På Hendesverden.dk hittar du instruktioner för att göra de finaste skattlådorna.
Du kan också hoppa över det här steget och köpa några lådor som du själv täcker med roligt och spännande papper. Till exempel på CC Hobby som här visar hur du gör .
9. Utforska olika tidningar (från 4-5 år)
Du kan göra en tävling om vem som kan hitta flest olika löv i naturen.
Du kan också tävla om vem som kan gissa vilka träd löven kommer ifrån.
10. Sommarnöje för landkrabbor (från 2 år)
Om du är nära en strand eller hamn måste du definitivt fånga krabbor.
Här har Handy Husbonden gjort krabbsnören av kastkäpparna från Kongespillet/Cubb. Fisklinan fixeras med små krokar, och i slutet av linan knyts nötter och en klädnypa för att fästa betet.
Skinka och röda korvar är enormt populära bland krabbor!
11. Sova i tält i trädgården (från 6-7 år)
Om det inte blåser en halv pelikan eller är minusgrader, är det alltid väder att sova i tält.
Kom ihåg en massa filtar, kuddar och sovande djur. Ju fler desto bättre. Du får aldrig gå ner på utrustning! Därför måste mamma eller pappa se till att göra ett överlevnadspaket med snacks, frukt och grönt, mycket vätska och kanske något gott. Glöm inte heller läsmaterial: Serier, böcker, iPad mm.
Under dagen kan tältet användas som en föräldrafri zon, en bas medan du leker rövare och soldater, en zon för hemligheter, en plats att koppla av och en läs- och myszon.
12. Blåsigt väder = blåsigt väder (från 5 år)
Solen skiner inte alltid på den danska sommaren, men dagar med mycket vind kan också vara en fördel. Eftersom blåsigt väder är lika med blåsigt väder.
Det är extra roligt att sätta upp en drake när man har gjort och dekorerat den själv. Samvirke.dk har skapat denna enkla steg-för-steg-guide med bilder.
13. Gör en insektsdammsugare (från 4-5 år)
Det finns ett hav av små roliga, spännande, konstiga och nyckfulla insekter. Vissa av dem kan sticka, bita och klösa. Därför är det bra att ha rätt utrustning för att samla insekter, nämligen en insektsdammsugare.
Med dammsugaren kan du suga in insekterna i en glasburk utan att få dem i munnen förstås!
Danska Scoutkåren har tagit fram denna fina broschyr där du på sidan 7 hittar bra instruktioner för att göra insektsdammsugaren. Det är lätt att göra. Du hittar den även i boken "365 utomhusaktiviteter du måste prova".
14. Papperskonst med blomtryck (från 2 år)
I samma bok hittar du ett hav av inspirerande förslag på saker du kan göra utomhus.
Om det finns behov av konstnärliga uttryck kan man till exempel göra papperskonst med blomtryck. Istället för att använda penslar att måla med måste man ut och hitta olika sorters blommor. Doppa blomhuvudena i färg och du är redo att göra de vackraste blomstertrycken.
15. Baren är öppen! (från 3-4 år)
Eller vad sägs om en bar för fjärilar?
De livnär sig på nektar från blommor och älskar därför söta saker.
Mosa en mogen banan och lägg den i en kastrull med 2,5 dl. vatten och 100 g. Värm massan på låg värme tills den är kladdig men fortfarande lite flytande. Låt den mosade bananen svalna.
Häng upp en papptallrik med kyld bananmos i ett träd: Då är baren öppen!
Riktigt bra sommar!
Många hälsningar, Trine på trinekolding.dk och Anne på Ugeplan.dk :)
SVAR FÖR ATT GISSA EN DETALJ:
Gummy kaninen
Bra böcker om aktiviteter för barn
"Den stora frågesportboken - 2 500 frågor", Torben Olsen, Skuggan
"Kom ut - en familjebok med idéer för aktiviteter och lek utomhus", Annemarie Jakobsen & Inger Skaarup, Koncept
"Kreativ lek och lärande med iPad - Idéer till aktiviteter för barn och föräldrar", samlas in och bearbetas av Lone Adamsen, ITleg.dk (åldrar 0-10
"Barn och friluftsliv - mat, upplevelser och aktiviteter för hela familjen", Astrid Bjørg Mortensen, Gyldendal
"365 utomhusaktiviteter du måste prova!", Jamie Ambrose, legend
Vill du få dessa artiklar automatiskt?
Klicka här och anmäl dig till Ugeplan.dk:s nyhetsbrev, där du får serveras artiklar om familj och tid varje månad!